Do sałatek można wykorzystywać groszek konserwowy, z zalewy, świeży (groszek cukrowy) lub mrożony. Ten ostatni najlepiej ugotować na półtwardo w bulionie. Dzięki temu będzie miał pełniejszy smak a jego struktura pozostanie zwarta i sprężysta.
Świąteczna sałatka jarzynowa, sałatka wiosenna, sałatka śledziowa, sałatka z pieczarkami oraz wszelkiego rodzaju sałatki warstwowe w wersji wytrawnej to najlepsze przykłady popularności groszku.
Groszek konserwowy to też doskonała baza dla sałatkowego dipu. W tym celu wystarczy zblendować go na gładką masę z suszonymi pomidorami, oliwą i ząbkiem czosnku. Tego typu sos jest wyśmienity do sałatek z rybami, wędlinami oraz serami.
Dla wielbicieli kuchennego eksperymentowania najlepsza będzie sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji. Nie trzeba uzasadniać znaczenia świeżych, domowych sałatek. Są idealną przekąska, na co dzień, ale także, kiedy spodziewamy się gości.
Polecane przepisy do kategorii Sałatka z groszkiem
Sortuj wg: