mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Sałatka grzybowa z rzeżuchą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Super połączenie smaków - polecam

Sałatka grzybowa z rzeżuchą

Składniki:

Sałatka grzybowa z rzeżuchą

 

  • 200g kurek
  • 150g pieczarek
  • 1szkl posiekanej rzeżuchy
  • 125ml białego wina
  • 1łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 łyżeczka bulionu
  • 4 łyżki oliwy
  • 6 małych cebulek
  • 3 pomidory

Sposób przygotowania:

Sałatka grzybowa z rzeżuchą
Pieczarki i kurki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulki obrać, opłukać. W garnku zagotować wino,wodę, bulion, sok z cytryny i oliwę. Wrzucić kurki i pieczarki, cebulki, zagotować, dusić przez 5minut na małym ogniu. Garnek zdjąć z ognia i odstawić w chłodne miejsce na 1godzinę. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Grzyby i cebulki przełożyć do salaterki, dodać pomidory i rzeżuchę, dokładnie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.