Sposób przygotowania:
Sałatka gyros
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy marynatą pikantną, polewamy 2 łyżkami oliwy, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia smażymy na rumiano. Cebulę kroimy w kostkę i zalewamy w naczyniu wrzątkiem (straci swój ostry smak i zapach, stanie się delikatniejsza). Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. W szklanej miseczce umieszczamy sparzoną i dokładnie odcedzoną cebulę, następnie paprykę czerwoną i wykładamy majonez. Na majonezie rozkładamy usmażone mięso, następnie ogórki konserwowe. Całość pokrywamy sosem słodko-kwaśnym pikantnym i posypujemy grubą warstwą posiekanej kapusty pekińskiej. Nabieramy poracje sięgając do dna naczynia.
PaniMISIOWA
Sarenka
Luśka