Sposób przygotowania:
Sałatka gyros
Zaczynamy od mięska: pierś myjemy, kroimy na paseczki, posypujemy przyprawą do gyrosa i polewamy oliwą z oliwek. Jak mamy czas to odstawiamy na pół godziny do lodówki ale równie dobrze można od razu smażyć. Smażymy na oleju k. 10 min., mieszamy co jakiś czas i przykrywamy garnek. Potem mięso trzeba wystudzić. Robimy sos czosnkowy: jogurt mieszam z łyżką majonezu, dodaję wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie i sól. Niech sobie chwilę postoi ten sos a a tym czasie kroimy warzywa. Warzywa: kapustę kroimy na cieńkie paseczki, pomidora, ogórka i paprykę na kosteczki (ale nie takie malutkie), kukurydzę odsączamy. Do sporego naczynia najpierw wrzucamy kapustę, na nią warzywa. Polewamy to sosem czosnkowym. Wykładamy warstwę mięsa i to polewamy majonezem i ketchupem. Wkładamy do lodówki na godzinę. Nakładający dopiero miesza sobie sam składniki sałatki.