ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Sałatka gyros

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta do wykonania, kolorowa, smaczna sałatka.Ja ją robię w dniu, w którym na obiad przygotowuję gyrosa i mam dwie potrawy.

Sałatka gyros Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka gyros

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka gyros
Zaczynamy od mięska: pierś myjemy, kroimy na paseczki, posypujemy przyprawą do gyrosa i polewamy oliwą z oliwek. Jak mamy czas to odstawiamy na pół godziny do lodówki ale równie dobrze można od razu smażyć. Smażymy na oleju k. 10 min., mieszamy co jakiś czas i przykrywamy garnek. Potem mięso trzeba wystudzić. Robimy sos czosnkowy: jogurt mieszam z łyżką majonezu, dodaję wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie i sól. Niech sobie chwilę postoi ten sos a a tym czasie kroimy warzywa. Warzywa: kapustę kroimy na cieńkie paseczki, pomidora, ogórka i paprykę na kosteczki (ale nie takie malutkie), kukurydzę odsączamy. Do sporego naczynia najpierw wrzucamy kapustę, na nią warzywa. Polewamy to sosem czosnkowym. Wykładamy warstwę mięsa i to polewamy majonezem i ketchupem. Wkładamy do lodówki na godzinę. Nakładający dopiero miesza sobie sam składniki sałatki.
Sałatka gyros
piersi smażymy po pokrojeniu na paseczki i posypaniu przyprawą gyros
Sałatka gyros
warzywa kroimy i układamy warstwami
Sałatka gyros
zaczynamy od kapusty
Sałatka gyros
Sałatka wygląda bardzo apetycznie bo jest kolorowa