Sposób przygotowania:
Sałatka gyros warstwowa
Filety z kurczaka, namoczyć, wypłukać, pokroić na małe kawałeczki- w kostkę lub cienkie paseczki. Usmażyć na 2-3 łyżkach oleju z dodatkiem przyprawy gyros- można użyć niecałą paczkę przyprawy, wtedy sałatka ma łagodniejszy smak. Usmażonego kurczaka wyłożyć do naczynia żaroodpornego lub dużej szklanej miski, poczekać, aż przestygnie, następnie kładziemy warstwę ketchupu. Na ketchup wykładamy paprykę czerwoną pokrojoną na paseczki, następnie ogórki konserwowe pokrojone na plasterki, cebulę jasną pokrojoną w drobną kosteczkę, na nią skrojoną drobno czerwoną cebulę i połowę pora- tą jaśniejszą. Następnie kładziemy warstwę kukurydzy- wcześniej osączonej z zalewy. Na kukurydzę wykładamy warstwę majonezu, a potem ketchupu. na to kapustę pekińską drobno poszatkowaną. Wierzch posypujemy drobno pokrojoną zieloną połową pora. Zamiast pora można na wierzchu ułożyć plasterki świeżego ogórka. Każdą warstwę wyrównujemy w naczyniu, ale nie mieszamy ze sobą wszystkich składników, wtedy sałatka ładnie się prezentuje !!! SMACZNEGO :)