jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Sałatka italiańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Sałatka z makaronu, brokułów i kurczaka, pachnąca czosnkiem i koprem w majonezowo-jogurtowym sosie:)

Sałatka italiańska

Składniki:

Sałatka italiańska

 

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 25 dag makaronu typu muszelki lub rurki
  • 1 brokuł
  • około 150 ml jogurtu naturalnego tłustego
  • około 100-150 ml majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 4 łyżki świeżego kopru
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Sałatka italiańska
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Po ugotowaniu przelać zimną wodą, odcedzić i pozostawić pod przykryciem. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i gotować kilka minut w osolonej wodzie, uważając by się nie rozgotował. Odcedzić z wody. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i usmażyć na oleju. Makaron, brokuły, kurczaka połączyć. Następnie zrobić sos z majonezu i jogurtu, dodać rozgnieciony czosnek oraz przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Tak przygotowanym sosem polać składniki, a na koniec dodać posiekany koperek i dobrze wymieszać.