Sałatki

Sałatki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Książka Kucharska: Smaczne sałatki mięsne warzywne deserowe

sałatka kalafiorowa z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis pochodzi z książki: "Smaczne sałatki" Irena Radwańska

sałatka kalafiorowa z pieczarkami

Składniki:

sałatka kalafiorowa z pieczarkami

 

  • 1 kalafior średniej wielkości,
  • 3 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 50-60 dag pieczarek,
  • pęczek szczypiorku.
  • Sos:
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczki tymianku,
  • 1 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczki cukru.

 

Sposób przygotowania:

sałatka kalafiorowa z pieczarkami
Kalafior podzielić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie około 5 minut, odcedzić. Marchew i ziemniaki ugotować, obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w duża kostkę, udusić na maśle lub oleju. Szczypiorek umyć, posiekać. Majonez połączyć z jogurtem, dodać przyprawy, wymieszać. Sosem polać sałatkę. Całoœć lekko schłodzić. Udekorować odłożonym szczypiorkiem.

Tagi:

sosy kalafior