Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Sałatka makaronowa z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciekawa w smaku i pięknie prezentująca się sałatka z pieczarkami i makaronem - w roli głównej. Dodatek kukurydzy i jajka sprawia, że jest kolorowa.

Sałatka makaronowa z pieczarkami

Składniki:

Sałatka makaronowa z pieczarkami

 

  • pieczarki- 500 g
  • bardzo drobny makaron- 2/3 szklanki
  • kukurydza- pół puszki
  • jajka- 3 szt.
  • wywar warzywny/woda- 1 litr
  • majonez- 2 czubate łyżki
  • szczypior- mały pęczek
  • sos sojowy- 2 łyżki
  • lubczyk suszony- 1 łyżeczka
  • sól, pieprz- do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka makaronowa z pieczarkami
Pieczarki myjemy, drobno kroimy i gotujemy do miękkości w wywarze warzywnym - z dodatkiem lubczyku.

Makaron gotujemy al dente i studzimy.

Gotujemy jajka, studzimy, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.

Wariant 1.:

Odcedzone pieczarki łączymy z makaronem, jajkami, kukurydzą, pokrojonym szczypiorkiem oraz przyprawami: sosem sojowym, solą, pieprzem oraz majonezem. Całość dokładnie mieszamy.

Wariant 2.:

Odcedzone pieczarki przekładamy do miski, a następnie warstwowo układamy kukurydzę, makaron, jajka, smarujemy majonezem i ozdabiamy szczypiorkiem.

Smacznego!