Aga Z.

Aga Z.

Szef Kuchni
[Przepisów: 124]

Sałatka mediolańska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sałatka mediolańska w sosie z białego wina

Sałatka mediolańska

Składniki:

Sałatka mediolańska

 

  • 2 cebule
  • 2 słodkie papryki
  • 12 młodych marchewek
  • 2 filiżanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 filiżanki oliwy
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Sałatka mediolańska
Cebulę drobno posiekać. Papryki przekroić na połowy, wypestkować, pokroić w paski w poprzek. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w plastry grubości zapałki. Wino z oliwą zagotować, dodać cebulę, paprykę, marchewkę i łyżeczkę soli. Przykryć pokrywką, gotować ok. 30 min, zdjąć pokrywkę, gotować dalsze 30 minut. Ostudzić. Podawać bardzo zimną.