aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Sałatka pekińska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dobra sałatka można używać do dań mięsnych i do wędlin.

Sałatka pekińska

Składniki:

Sałatka pekińska

 

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 1 filet z kurczaka
  • 3 łyżki mąki do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 1 kukurydza w puszce
  • do smaku sól i pieprz
  • 6 ogórków konserwowych
  • 6 łyżek śmietany

Sposób przygotowania:

Sałatka pekińska
Kapustę kroimy drobno lub ścieramy na tarce. Paprykę i ogórki myjemy i kroimy w kosteczkę. Szczypiorek siekamy drobno. Ananasy kroimy w drobną kostkę. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem, oprószamy lekko mąką i smażymy na oleju z obu stron na lekko rumiany kolorek. Zimne mięso kroimy w kostkę. Paprykę, kapustę, ananasy, szczypiorek, mięso, ogórki mieszamy razem i dodajemy osączoną kukurydzę. Przyprawiamy do s maku i mieszamy ze śmietaną lub majonezem co kto woli.