Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sałatka ryżowa po łotewsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepyszna na każdą okazję

Sałatka ryżowa po łotewsku

Składniki:

Sałatka ryżowa po łotewsku

 

  • 15 dag ryżu
  • 2 kwaśne jabłka
  • 4 średnie pomidory
  • 2 świeże ogórki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa po łotewsku
150 ml gęstej kwaśnej śmietany sok z cytryny, sól i pieprz do smaku Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć nasiona. Ogórki obrać. Miąższ z pomidorów i obrane ogórki pokroić w kostkę. Składniki wymieszać. Dodać zioła i śmietanę. Podprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pozostawić w chłodnym miejscu na 1/2 godz.