Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Sałatka ryżowa po wegiersku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna sałatka, która została hitem w mojej pracy, gorąco ją polecam

Sałatka ryżowa po wegiersku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka ryżowa po wegiersku

 

  • ryż długoziarnisty 150g,
  • salami 100g,
  • ser ementaler 100g,
  • kukurydza 1/2 puszki,
  • 1 pęczek natki,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 mała cebula,
  • 300 ml bulionu mięsnego,
  • 1 łyżeczka papryki w proszku,
  • SOS:
  • 100 g gęstej śmietany 18%,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 3 łyżki octu winnego z białego wina,
  • sól,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa po wegiersku
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy ryż chwilkę smażymy, dodajemy paprykę w proszku i zalewamy bulionem, gotujemy ryż do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu i studzimy. Salami i ser kroimy w cienkie paski. Papryki myjemy i kroimy w cienkie słupki. Natkę drobno siekamy. Składniki sosu mieszamy ze sobą, doprawiamy go solą i pieprzem. Do miski wkładamy wszystkie składniki sałatki, łączymy je z sosem. Sałatkę doprawiamy do smaku. Odstawiamy do przegryzienia. Życzę smacznego :)
Sałatka ryżowa po wegiersku
Salami i ser kroimy w cienkie paski i odstawiamy.
Sałatka ryżowa po wegiersku
Papryki myjemy i kroimy w cienkie słupki. Natkę drobno siekamy.
Sałatka ryżowa po wegiersku
Do miski wkładamy wszystkie składniki sałatki, łączymy je z sosem.
Sałatka ryżowa po wegiersku
Do miski wkładamy wszystkie składniki sałatki, łączymy je z sosem.