2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1484]

Imprezowa sałatka z ryżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Pyszna prosta sałatka bez udziwnień ułożona w salaterce warstwowo, dobrze smakuje po schłodzeniu najlepiej na drugi dzień. Polecam na różne okazje.

Imprezowa sałatka z ryżem

Składniki:

Imprezowa sałatka z ryżem

 

  • 2 torebki ryżu
  • 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym
  • 20 dag ostrego sera żółtego
  • 6 jaj
  • 1 puszka kukurydzy
  • pęczek cebuli dymki
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Imprezowa sałatka z ryżem

ETAP 1:

Ryz gotuję w osolonym wrzątku na sypko, odecdzam, przesypuję do miseczki, zostawiam do wystudzenia.
Ser ścieram na tarce, tuńczyka osączam z zalewy, jajka gotuję na twardo, obieram siekam w kostkę, tak samo cebulę dymkę razem ze szczypiorem.
W szklanej salaterce układam warstwami ryż, jajka, smaruję warstwą majonezu, oprószam solą i pieprzem , dodaję rozdrobnionego tuńczyka, ser, znów smaruję majonezem posypuję osączoną kukurydzą z puszki oraz cebulą. Schładzam w lodówce.