Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Sałatka ryżowa z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sałatka z ryżu i krewetek

Sałatka ryżowa z krewetkami

Składniki:

Sałatka ryżowa z krewetkami

 

  • 750g krewetek w skorupkach
  • sok z 1,5cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 400ryżu krótkoziarnistego
  • sól i pieprz biały
  • 4 łyżeczki grubo pokrojonych liści rukoli

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z krewetkami
Krewetki ugotuj na małym ogniu (2-3min) w osolonym i zaprawionym sokiem z jednej cytryny wrzątku. Osącz i ostudź, po czym obierz ze skorupek. Usuń głowy i żyłki grzbietowe. Ryż gotuj do miękkości na bardzo małym ogniu w dużej ilości osolonego wrzątku (25min). Osącz i przelej zimną wodą. Odsącz ponownie na papierowym ręczniku. Dodaj do krewetek i strarannie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj resztę soku cytrynowego oraz rukolę i wymieszaj.

Smacznego