Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka ryżowo-rybna przygotowana na wzór popularnego od wielu lat paprykarza szczecińskiego, ale bez konserwantów :)

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Składniki:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

 

  • 200 g ryżu,
  • 2 puszki tuńczyka w oleju,
  • cebula, pasta pomidorowa do smaku,
  • czosnek granulowany,
  • sól ziołowa,
  • papryka słodka mielona,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Zagotować wodę i lekko posolić - wsypać ryż i gotować do miękkości, ale powinien pozostać dość jędrny.
W czasie gotowania ryżu posiekac cebulę i lekko zrumienić na łyżce oleju.
Do cebuli dołożyć koncentrat pomidorowy i przesmażyć do połączenia i lekkiej zmiany koloru. Ryż odlać i odsączyć nadmiar wody - dodać do cebuli z pastą pomidorową. Na końcu dodać tuńczyka razem z częścią oleju z puszki.
Doprawić sałatkę dużą ilością pieprzu i czosnku. Sprawnie napełnić słoik i ugnieść, aby wypchnąć powietrze. Szczelnie zakręcić i pozostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Podawać z ulubionym pieczywem z masłem.

Tagi:

ryż sałatka