kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 726]

Sałatka ryżowa z wędliną, papryką i ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną sałatkę ryżową z warzywami i wędliną. Polecam na śniadanie lub kolację z kromką domowego pieczywa.

Sałatka ryżowa z wędliną, papryką i ogórkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka ryżowa z wędliną, papryką i ogórkiem

 

  • 3 łyżki z dużym czubkiem ugotowanego ryżu
  • 2 średnie ogórki konserwowe
  • 1/3 dużej zielonej papryki
  • 1/4 średniej czerwonej cebuli
  • 3 plasterki wędliny
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżka z czubkiem jogurtu naturalnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z wędliną, papryką i ogórkiem
Ugotowany ryż przekładamy do miski. Ogórki wyjmujemy z zalewy i kroimy w kostkę, przekładamy na sitko i odsączamy z płynu.

Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno. 

Wędlinę kroimy w kostkę.

Do miski z ryżem dodajemy pozostałe składniki i połowę 

szczypiorku, przyprawiamy i mieszamy. Przed podaniem sałatkę dekorujemy szczypiorkiem.
Sałatka ryżowa z wędliną, papryką i ogórkiem
Umytą paprykę kroimy w kostkę, cebulę w kosteczkę, a szczypiorek na drobno.
Sałatka ryżowa z wędliną, papryką i ogórkiem
Ogórki kroimy w kostkę i odsączamy z nadmiaru płynu.
Sałatka ryżowa z wędliną, papryką i ogórkiem
Wędlinę kroimy w kostkę i dokładamy do miski z ryżem.