dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Sałatka serowa z ryżem i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka z sera tylżyckiego z ryżem i groszkiem konserwowym.

Sałatka serowa z ryżem i groszkiem

Składniki:

Sałatka serowa z ryżem i groszkiem

 

  • 25 dag żółtego sera tylżyckiego
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 jabłka
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 por (biała część)
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
  • sól
  • cukier
  • papryka
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Sałatka serowa z ryżem i groszkiem
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Pora przekroić wzdłuż, bardzo starannie opłukać, osączyć, pokroić w cienkie półplasterki. Groszek osączyć na sicie. Ogórek obrać, pokroić w średnią kostkę. Pokrojone warzywa, starty ser, groszek i ugotowany na sypko ryż połączyć, dodać olej i połowę zieleniny, doprawić do smaku solą, cukrem, papryką i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać, przełożyć do salaterki, posypać resztą zieleniny. Można udekorować ósemkami pomidorów (lub pomidorami koktajlowymi) i liśćmi sałaty.