Sposób przygotowania:
Sałatka szwedzka
Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier. Zagotować i odstawić do wystudzenia. Ogórki dokładnie umyć. Odkroić końce i pokroić razem ze skórką w cienkie plasterki.
W 2 litrach zimnej wody rozpuścić 1/2 szklanki soli. Zalać pokrojone ogórki tak aby były całe przykryte, odstawić na 3 godziny. W międzyczasie ze dwa razy przemieszać.
Po tym czasie ogórki dobrze osaczyć na sicie. Na dno do każdego słoiczka włożyć po 3-4 plasterki marchewki, kilka ziarenek ziela i pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy. Następnie do słoiczków włożyć osączone ogórki.
Ogórki ułożyć w słoikach luźno, nie ugniatać ani nie wciskać na siłę. Zalać wcześniej przygotowaną zalewą. Słoiczki dobrze zakręcić. Wstawić do granka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika pasteryzować 10 minut od zagotowania.
Zostawić w garnku do wystudzenia.
W 2 litrach zimnej wody rozpuścić 1/2 szklanki soli. Zalać pokrojone ogórki tak aby były całe przykryte, odstawić na 3 godziny. W międzyczasie ze dwa razy przemieszać.
Po tym czasie ogórki dobrze osaczyć na sicie. Na dno do każdego słoiczka włożyć po 3-4 plasterki marchewki, kilka ziarenek ziela i pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy. Następnie do słoiczków włożyć osączone ogórki.
Ogórki ułożyć w słoikach luźno, nie ugniatać ani nie wciskać na siłę. Zalać wcześniej przygotowaną zalewą. Słoiczki dobrze zakręcić. Wstawić do granka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika pasteryzować 10 minut od zagotowania.
Zostawić w garnku do wystudzenia.