Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Sałatka szwedzka do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna sałatka szwedzka na zimę, domowy i sprawdzony przepis który zawsze cieszył się u nas popularnością.

Sałatka szwedzka do słoików Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka szwedzka do słoików

 

Sposób przygotowania:

Sałatka szwedzka do słoików
Ogórki myjemy w zimnej wodzie i moczymy pół godziny, następnie ścieramy na plastry. Marchew obieramy i ścieramy na plastry. Cebulę obieramy i również kroimy na plastry lub w piórka (ja wszystko skroiłam w robocie - ogórki na grubsze, pozostałe warzywa na cieńsze plastry), czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko wkładamy do dużego garnka dodając ziele i liść laurowy. Ocet mieszamy z cukrem i zagotowujemy. Zalewamy nim ogórki, solimy i doprawiamy pieprzem świeżo mielonym. Całość mieszamy i dostawiamy w chłodne miejsce na minimum 5-6 godzin. Następnie przekładamy sałatkę do wyparzonych słoików wraz z zalewą. Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy około 15 minut.
Sałatka szwedzka do słoików
Etap 1 ogórki pokrojone już w talareczki
Sałatka szwedzka do słoików
Etap 2 dodajemy pokrojoną marchewkę i cebulę
Sałatka szwedzka do słoików
Etap 4ocet mieszamy z cukrem i zagotowujemy zalewamy ogórki