Sposób przygotowania:
Sałatka szwedzka Pyzy
ogórki - gruntowe, dość duże, ale nie przerośnięte więc bez dużych pestek - dokładnie umyłam i osączyłam. Poszatkowałam je cienko, razem ze skórką - ja zrobiłam to na mandolinie, ale można także nożem w dość cienkie plasterki - wszystko zależy jak pokrojone wolicie. Wodę wymieszałam z solą żeby ta się rozpuściła i zalałam pokrojone ogórki - przemieszałam dokładnie i zostawiłam na godzinę co wydaje mi się zupełnie wystarczające. Po tym czasie odcedziłam je na sicie. Oczywiście jeśli pokroicie ogórki nieco grubiej to można je zostawić w słonej wodzie na ok. 2 - 3 godziny. Marchewki oskrobałam i także poszatkowałam na mandolinie, odłożyłam. Słoiki dokładnie umyłam i wyparzyłam. Do każdego nałożyłam przyprawy - piszę po 2 albo 3 ziarenka bo sałatkę robiłam w dwóch rodzajach słoików 0,33 l i 0,5 litra. Do każdego dodałam także po trochu marchewki rozdzielając sprawiedliwie :) Składniki zalewy umieściłam w garnku i zagotowałam. Odcedzone dobrze z solanki ogórki nałożyłam do słoików, mniej więcej do 3/4 ich wysokości. Wlałam zalewę, delikatnie przemieszałam trzonkiem łyżki żeby uwolnić pęcherzyki powietrza spomiędzy plasterków, dolałam zalewy prawie do pełna i zakręciłam słoiki. Pasteryzowałam, wstawiając słoje do garnka z gorącą wodą, wyłożonego na dnie ściereczką, przez 10 minut, te większe chwilę dłużej, jakieś 12.
robaczek
Czekoladka 2
mocsłodkości
lukrowanepierniczki