Sposób przygotowania:
Ogórki wg przepisu mojej mamy
Ze względu na to, że do każdego słoika trzeba włożyć sporo dodatków, które nadają smak radzę ogórki wkładać do większych słoików o pojemności 650-1000 ml. Słoiki i zakrętki umyć i osuszyć. Przygotować dodatki.
Obrać marchewkę oraz cebulę i pokroić na plastry. Dokładnie umyć i osuszyć zieleninę. Na dno każdego słoika włożyć: 1 plaster cebuli, 1 mały ząbek czosnku, 3 plastry marchewki, 1 liść pora, 1 gałązkę selera, 1 gałązkę natki pietruszki oraz 1 gałązkę kopru.
Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plastry. Przełożyć do słoików z dodatkami. Pokrojone ogórki ułożyć luźno, nie ugniatać ani nie wciskać na siłę. Składniki zalewy dokładnie wymieszać aby sól i cukier sie rozpuściły.
Zalewamy ogórki w słoikach. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalewamy woda na wysokość 3/4 słoika.
Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia. Z tej ilości składników wychodzą 4 słoiki o pojemności 650 ml.
Obrać marchewkę oraz cebulę i pokroić na plastry. Dokładnie umyć i osuszyć zieleninę. Na dno każdego słoika włożyć: 1 plaster cebuli, 1 mały ząbek czosnku, 3 plastry marchewki, 1 liść pora, 1 gałązkę selera, 1 gałązkę natki pietruszki oraz 1 gałązkę kopru.
Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plastry. Przełożyć do słoików z dodatkami. Pokrojone ogórki ułożyć luźno, nie ugniatać ani nie wciskać na siłę. Składniki zalewy dokładnie wymieszać aby sól i cukier sie rozpuściły.
Zalewamy ogórki w słoikach. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalewamy woda na wysokość 3/4 słoika.
Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia. Z tej ilości składników wychodzą 4 słoiki o pojemności 650 ml.