Sposób przygotowania:
Sałatka w sosie czosnkowym
Ziemniaki obrać i pokrajać w kostkę. Jaja obrać ze skorupek i drobno posiekać, jedno pozostawiająć do dekoracji.
Wymieszać ziemniaki, jaja i drobno pokrajane filety z tuńczyka.
Obrany czosnek posiekać, rozetrzeć na miazgę z solą, dodać żółtko, wymieszać i ucierając wlewać powoli oliwę. Sos czosnkowy przyprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Sałatkę wymieszać z 2 łyżkami sosu, przyprawić do smaku, wyłożyć na półmisek. Równomiernie posmarować sosem czosnkowym.
Umyte pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w plasterki lub cząstki. Półmisek obłożyć na przemian pomidorami i pozostawionym jajem pokrajanym w plasterki.
Powierzchnię sałatki ozdobić rzodkiewkami, oliwkami, zielonym groszkiem i pietruszką.
Wymieszać ziemniaki, jaja i drobno pokrajane filety z tuńczyka.
Obrany czosnek posiekać, rozetrzeć na miazgę z solą, dodać żółtko, wymieszać i ucierając wlewać powoli oliwę. Sos czosnkowy przyprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Sałatkę wymieszać z 2 łyżkami sosu, przyprawić do smaku, wyłożyć na półmisek. Równomiernie posmarować sosem czosnkowym.
Umyte pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w plasterki lub cząstki. Półmisek obłożyć na przemian pomidorami i pozostawionym jajem pokrajanym w plasterki.
Powierzchnię sałatki ozdobić rzodkiewkami, oliwkami, zielonym groszkiem i pietruszką.