Sposób przygotowania:
Sałatka warstwowa z jajami i tuńczykiem
Jaja obrać, oddzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połowę ułożyć na dnie dużej, przezroczystej salaterki do sałatek. Ser zółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, połowę z tej ilości wysypać na białka. Ogórki przepłukać, osuszyć i drobno pokroić. Połowę z nich ułożyć na serze. Puszkę tuńczyka dokładnie odsączyć i pokruszyć na warstwę ogórków. Majonez wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem i solą. Połowę sosu majonezowego rozprowadzić na warstwie tuńczyka. Posypać połowa osaczonej kukurydzy. Na kukurydzę kładziemy pozostałe starte białka, następnie ser zółty, ogórki, ponownie kukurydzę, tuńczyka i sos majonezowy. Wierzch posypujemy startymi na tarce o drobniutkich oczkach 10-ioma żółtkami. Przechowujemy w lodówce. Przygotowanie sałatki, włącznie z ugotowaniem i ostudzeniem jaj zajęło mi nieco ponad godzinę.
evita0007