Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Sałatka warstwowa z jajami i tuńczykiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Moja wariancja na temat ulubionej sałatki jajecznej z tunczykiem, serem zółtym i kukurydzą. Puszysta i mięciutka, dobra na wszelkie imprezy.

Sałatka warstwowa z jajami i tuńczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka warstwowa z jajami i tuńczykiem

 

  • jaja na twardo - 10 sztuk średniej wielkosci,
  • tuńczyk w sosie własnym - puszka o wadze 185g,
  • kukurydza konserwowa - puszka o wadze 340g,
  • ogórki konserwowe (mogą być kiszone) - 4 nieduże,
  • ser zółty - 100g,
  • majonez - 6 czubatych łyżek,
  • jogurt grecki o zaw. tł. 10% - 4 czubate łyżki,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • sól,
  • sok z cytryny - łyżka.

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z jajami i tuńczykiem
Jaja obrać, oddzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połowę ułożyć na dnie dużej, przezroczystej salaterki do sałatek. Ser zółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, połowę z tej ilości wysypać na białka. Ogórki przepłukać, osuszyć i drobno pokroić. Połowę z nich ułożyć na serze. Puszkę tuńczyka dokładnie odsączyć i pokruszyć na warstwę ogórków. Majonez wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem i solą. Połowę sosu majonezowego rozprowadzić na warstwie tuńczyka. Posypać połowa osaczonej kukurydzy. Na kukurydzę kładziemy pozostałe starte białka, następnie ser zółty, ogórki, ponownie kukurydzę, tuńczyka i sos majonezowy. Wierzch posypujemy startymi na tarce o drobniutkich oczkach 10-ioma żółtkami. Przechowujemy w lodówce. Przygotowanie sałatki, włącznie z ugotowaniem i ostudzeniem jaj zajęło mi nieco ponad godzinę.
Sałatka warstwowa z jajami i tuńczykiem
Etap 1
Sałatka warstwowa z jajami i tuńczykiem
Etap 2
Sałatka warstwowa z jajami i tuńczykiem
Etap 3
Sałatka warstwowa z jajami i tuńczykiem
Etap 4