malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Sałatka warzywna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sałatka jest tradycyjna i często takie robimy w rodzinie. Tylko sposób podania jest bardzo fajny w misce wykonanej z dyni.

Sałatka warzywna

Składniki:

Sałatka warzywna

 

  • 1/2 średniej dyni (jest nam potrzebna skorupa, a miąższ wykorzystajmy do zupy),
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 5 marchewek,
  • 5 jajek,
  • 3 jabłka,
  • 1 puszka groszku,
  • 1 cebula,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 6 łyżek majonezu,
  • łyżka musztardy,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna
Jajka gotujemy na twardo. Marchewki oraz korzenie pietruszki gotujemy na miękko i obieramy. Łupimy jabłka i wyjmujemy ziarna. Groszek odsączamy na sitku. Jajka łupimy ze skorupki. Kroimy w kostkę marchewki, pietruszki, jajka, jabłka oraz cebulę i łączymy razem. Ogórki kroimy w kostkę i odciskamy. Dodajemy do reszty. Dodajemy groszek i majonez. Doprawiamy solą, pieprzem oraz musztardą. Mieszamy i chłodzimy.