gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1316]

Sałatka warzywna w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowaną sałatkę w słoikach zjadamy zimą jako dodatek do obiadu lub jako dodatek do chleba na kolację.

Sałatka warzywna w słoikach

Składniki:

Sałatka warzywna w słoikach

 

Zalewa:

  • 2 szklanki octu
  • 3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna w słoikach

ETAP 1:

Sałatka warzywna w słoikach
Umyte ogórki kroimy w plasterki i przekładamy do miski.

Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki do wielkiej miski.

ETAP 2:

Sałatka warzywna w słoikach
Papryki kroimy w paski i dodajemy do ogórków.

Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w średnie paski.

ETAP 3:

Sałatka warzywna w słoikach
Do ogórków dodajemy również pokrojoną w plasterki cebulę oraz por.

Cebulę oraz por obieramy i kroimy w plasterki lub półplasterki.

ETAP 4:

Sałatka warzywna w słoikach
Do warzyw w misce wsypujemy sól i cukier oraz wlewamy wodę.

Do warzyw wlewamy wodę i wsypujemy sól oraz cukier. Mieszamy.
Zalewa: Ocet zagotowujemy z cukrem. Studzimy, po czym wlewamy do warzyw. Mieszamy ponownie. Sałatkę odstawiamy na całą noc.

ETAP 5:

Sałatka warzywna w słoikach
Gotową sałatkę przekładamy wraz z zalewą do słoików.

Następnego dnia nakładamy sałatkę do słoików (wraz z zalewą). Do każdego słoika wrzucamy po kilka kulek ziela angielskiego i gorczycy. Słoiki zakręcamy i gotujemy ok. 7 minut.