edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sałatka warzywna z fasolą i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sałatka szybka do wykonania i sycąca. Pozwala smacznie zagospodarować ugotowaną w rosole włoszczyznę.

Sałatka warzywna z fasolą i kukurydzą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka warzywna z fasolą i kukurydzą

 

  • 2 marchewki z rosołu
  • 2 małe pietruszki z rosołu
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 3 łyżki ziaren świeżo ugotowanej kukurydzy
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 mała cebula cukrowa
  • 1 małe jabłko
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju
  • majonez

 

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna z fasolą i kukurydzą
Kolbę kukurydzy opłukać, ugotować w osolonej wodzie (15 minut), przestudzić, ostrym nożem odkroić ziarna. Fasolę osączyć z zalewy, przepłukać na sicie. Jabłko opłukać, obrać ze skóry, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę, ogórki, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę. Natkę opłukać, otrzepać z wody, posiekać. Składniki wymieszać z łyżką oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majonezu według uznania.
Sałatka warzywna z fasolą i kukurydzą
Marchew, pietruszkę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
Sałatka warzywna z fasolą i kukurydzą
Dodać osączoną z zalewy i przepłukaną czerwoną fasolę.
Sałatka warzywna z fasolą i kukurydzą
Dodać okrojoną z kolby kukurydzę, cebulę i natkę pietruszki.
Sałatka warzywna z fasolą i kukurydzą
Na koniec dodać pokrojone jabłko i doprawić do smaku.