Ziarno kukurydzy to nasiona rośliny, której uprawa sięga pięciu tysięcy lat wstecz. Ojczyzną kukurydzy jest prawdopodobnie obszar dzisiejszego Peru. Do Europy dotarła dzięki wyprawom Kolumba. W Polsce pojawiła się dopiero pod koniec XVIII wieku. Znane są dwie odmiany kukurydzy – jadalna i pastewna. Jadalna ma uszlachetnione ziarno i daje wyższe plony. Nie występuje już w przyrodzie w stanie dzikim. Dziś uprawia się odmiany przeznaczone na paszę, odmiany zbożowe na mąkę i kaszę oraz odmianę cukrową jako warzywo.
Zawartość i działanie
Ziarna kukurydzy zawierają 60-70 % skrobi, 9-14 % białka, 4-8 % tłuszczu. witamiSą bogate w witaminy z grupy B, a także witaminy D, E, A i K oraz w dużą ilość witaminy C. Sole mineralne w kukurydzy to potas, fosfor, żelazo, magnez, wapń, selen i cyn. Selen w połączeniu z witaminą E powoduje, że kukurydza ma duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Olej kukurydziany ma właściwości obniżające cholesterol we krwi. Kukurydza zawiera barwnik zwany zeaksantyną, który należy do antyutleniaczy i wykazuje zdolność blokowania wolnych rodników, wywołujących procesy nowotworowe.
Zawartość i działanie
Ziarna kukurydzy zawierają 60-70 % skrobi, 9-14 % białka, 4-8 % tłuszczu. witamiSą bogate w witaminy z grupy B, a także witaminy D, E, A i K oraz w dużą ilość witaminy C. Sole mineralne w kukurydzy to potas, fosfor, żelazo, magnez, wapń, selen i cyn. Selen w połączeniu z witaminą E powoduje, że kukurydza ma duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Olej kukurydziany ma właściwości obniżające cholesterol we krwi. Kukurydza zawiera barwnik zwany zeaksantyną, który należy do antyutleniaczy i wykazuje zdolność blokowania wolnych rodników, wywołujących procesy nowotworowe.
Zastosowanie
Zaletą kukurydzy jest to, że nie psuje się ona zbyt szybko, a do tego można ją zamrażać, konserwować czy marynować. Kolby można gotować, ale także dobrym pomysłem jest jej upieczenie na grillu w folii aluminiowej. Dla tych, którzy nie potrafią się do niej przekonać w czystej postaci, doskonałym rozwiązaniem jest wkomponowanie jej ziaren do pożywnych sałatek, zapiekanek czy lasagne. Ziarna kukurydzy świetnie smakować będą także dodane do puszystych placków sojowych lub ziemniaczanych czy nawet mielonych kotletów. Co ciekawe sprawdzą się one także w przypadku zup. Dużo lepszym rozwiązaniem jest więc przyrządzanie jej w ziołach, które nadadzą jej większego aromatu i wydobędą unikalny smak. Warto polecić przyrządzanie kukurydzy z dodatkiem roztopionego sera. Nie zapomnijmy również o ziarnach kukurydzy przyrządzonych na popcorn do wieczornego filmu!
Zaletą kukurydzy jest to, że nie psuje się ona zbyt szybko, a do tego można ją zamrażać, konserwować czy marynować. Kolby można gotować, ale także dobrym pomysłem jest jej upieczenie na grillu w folii aluminiowej. Dla tych, którzy nie potrafią się do niej przekonać w czystej postaci, doskonałym rozwiązaniem jest wkomponowanie jej ziaren do pożywnych sałatek, zapiekanek czy lasagne. Ziarna kukurydzy świetnie smakować będą także dodane do puszystych placków sojowych lub ziemniaczanych czy nawet mielonych kotletów. Co ciekawe sprawdzą się one także w przypadku zup. Dużo lepszym rozwiązaniem jest więc przyrządzanie jej w ziołach, które nadadzą jej większego aromatu i wydobędą unikalny smak. Warto polecić przyrządzanie kukurydzy z dodatkiem roztopionego sera. Nie zapomnijmy również o ziarnach kukurydzy przyrządzonych na popcorn do wieczornego filmu!