Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sałatka warzywna z pęczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taką sałatkę można przygotować z ryżem lub makaronem.

Sałatka warzywna z pęczakiem

Składniki:

Sałatka warzywna z pęczakiem

 

  • 1 papryka marynowana
  • 1 szkl pęczaku
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/ szkl kukurydzy
  • 1/2 szkl czerwonej fasoli
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 cebulki dymki
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna z pęczakiem
Do garnka wlać 3 szkl wody, dodać kostkę rosołową, wsypać pęczak i ugotować na sypko, ostudzić. Fasolkę i kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórki kiszone i marynowaną paprykę pokroić w kostkę, cebulę dymkę drobno posiekać razem ze szczypiorem. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, dodać natkę pietruszki, skropić oliwą, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Podawać z wędliną.