Sposób przygotowania:
Sałatka winiarzy
Obydwa rodzaje sera pokroić w słupki. Winogorna opłukać, oderwać od gałązek, pokroić na połówki. Następnie czubkiem noża lub widelcem usunąć pestki. Cebulę pokroić w kosteczkę. Ułożyć na sitku, oprószyć cukrem, przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą (dzięki temu zabiegowi cebula zyska łagodniejszy smak i stanie się lżej strawna), dobrze osączyć. Opłukać szczypiorek, kilka źdźbeł odłożyć do dekoracji, a resztę grubo posiekać. Orzechy pokroić na kawałeczki. Przygotowaną cebulę wymieszać ze szczypiorkiem i octem. Ubijając trzepaczką lub widelcem, po kropelce dolewać olej (tak przyrządzany sos winegret uzyska gęstą konsystencję). Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sert wymieszać z winogornami i orzechami. Składniki przełożyć do uprzednio schłodzonych pucharków. Skropić przygotowanym sosem winegret. Sałatkę udekorować odłożonymi wcześniej źdźbłami szczypiorku. .