kasia2201

kasia2201

Szef Kuchni
[Przepisów: 110]

Sałatka winiarzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dobrym dodatkiem so sałatki są słone krakersy lub pumpernikiel cienko posmarowany masłem

Sałatka winiarzy

Składniki:

Sałatka winiarzy

 

  • 25 dag sera gouda
  • 25 dag sera radamer
  • 15 dag jasnych winogron
  • 15 dag ciemnych winogron
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 10 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki oleju orzechowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Sałatka winiarzy
Obydwa rodzaje sera pokroić w słupki. Winogorna opłukać, oderwać od gałązek, pokroić na połówki. Następnie czubkiem noża lub widelcem usunąć pestki. Cebulę pokroić w kosteczkę. Ułożyć na sitku, oprószyć cukrem, przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą (dzięki temu zabiegowi cebula zyska łagodniejszy smak i stanie się lżej strawna), dobrze osączyć. Opłukać szczypiorek, kilka źdźbeł odłożyć do dekoracji, a resztę grubo posiekać. Orzechy pokroić na kawałeczki. Przygotowaną cebulę wymieszać ze szczypiorkiem i octem. Ubijając trzepaczką lub widelcem, po kropelce dolewać olej (tak przyrządzany sos winegret uzyska gęstą konsystencję). Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sert wymieszać z winogornami i orzechami. Składniki przełożyć do uprzednio schłodzonych pucharków. Skropić przygotowanym sosem winegret. Sałatkę udekorować odłożonymi wcześniej źdźbłami szczypiorku. .