Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Sałatka włoska z pierożkami tortellini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pierożki zamiast w wodzie można ugotować w bulionie.

Sałatka włoska z pierożkami tortellini

Składniki:

Sałatka włoska z pierożkami tortellini

 

  • 50dag.pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2łyżki cukru,
  • 75ml.octu winnego,
  • 30dag.selera naciowego,
  • 2op.pierożków tortellini,
  • 2op.małych kulek mozzarelli,
  • 3 gałązki natki pietruszki,
  • 1 pęczek bazylii,
  • 5 dag.parmezanu,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka włoska z pierożkami tortellini
Pieczarki oczyścić,czosnek przecisnąć przez praskę.Cukier wsypać na patelnię i karmelizujemy na małym ogniu nie przerywając mieszania.Dodać czosnek i pieczarki,przyprawić do smaku solą i pieprzem,podlać octem i 150ml.wody i gotować na małym ogniu ok.6min.Seler pokroić na małe kawałki,pierożki gotować minutę na małym ogniu,odcedzić.Kulki mozzarelli przełożyć na sito,osączyć.Natkę pietruszki i bazylię grubo posiekać.Seler,pierożki i mozzarellę przemieszać z natką pietruszki i bazylią,dodać pieczarki z czosnkiem i ostrożnie wymieszać.Przyprawić do smaku solą i pieprzem i posypać startym parmezanem.