SUPERPRZEPIS

Sałatka z amarantusa i roszponki

  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Sałatka z amarantusa i roszponki Więcej zdjęć (5)

niedawno kupiłam pędy amarantusa - są bardzo smaczne i wykorzystuję je w sałatkach

Składniki:

Sałatka z amarantusa i roszponki

 

  • 5 polędwiczek z piersi kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu chili słodkiego
  • chili mielone

 

  • 2 garści roszponki
  • 2 garści młodych pędów amarantusa
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych żółtych

 

  • SOS - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 szczypty cukru brązowego
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z amarantusa i roszponki
SOS - Sok z cytryny zmieszałam z solą i cukrem, dodałam wodę, oliwę i musztardę - wymieszałam wszystko w zakręconym słoiczku energicznie nim potrząsając. Polędwiczki przecięłam wzdłuż na pół. W miseczce wymieszałam oliwę z sosem sojowym, sosem chili i odrobiną chili w proszku. W mieszance obtoczyłam kawałki mięsa. Nadziałam je na drewniane wykałaczki tworząc jakby harmonijkę. Smażyłam na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju - do zrumienienia z obu stron. Usmażone zdjęłam na talerz a na patelnię wlałam sos żeby zebrać smak z mięsa. Gdy sos nieco odparował zestawiłam patelnię z ognia. Roszponkę i amarantusa opłukałam, osuszyłam - łodyżki z liści amarantusa posiekałam. Ułożyłam porcje liści na talerzach, dorzuciłam pokrojone na ćwiartki pomidorki. Na wierzchu ułożyłam kawałki mięsa zdjęte z wykałaczek. Całość polałam sosem z patelni i posypałam posiekanymi łodyżkami amarantusa.
Sałatka z amarantusa i roszponki
umyte i osuszone polędwiczki przekroiłam wzdłuż na pół i zamarynowałam
Sałatka z amarantusa i roszponki
kawałki mięsa nadziałam na wykałaczki tworząc harmonijkę i usmażyłam na patelni
Sałatka z amarantusa i roszponki
pomidorki umyłam osączyłam i pokroiłam na kawałki
Sałatka z amarantusa i roszponki
na talerzach rozłożyłam porcje opłukanych i dobrze osączonych liści - to baza sałatki