Sposób przygotowania:
Sałatka z amarantusa i roszponki
SOS - Sok z cytryny zmieszałam z solą i cukrem, dodałam wodę, oliwę i musztardę - wymieszałam wszystko w zakręconym słoiczku energicznie nim potrząsając. Polędwiczki przecięłam wzdłuż na pół. W miseczce wymieszałam oliwę z sosem sojowym, sosem chili i odrobiną chili w proszku. W mieszance obtoczyłam kawałki mięsa. Nadziałam je na drewniane wykałaczki tworząc jakby harmonijkę. Smażyłam na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju - do zrumienienia z obu stron. Usmażone zdjęłam na talerz a na patelnię wlałam sos żeby zebrać smak z mięsa. Gdy sos nieco odparował zestawiłam patelnię z ognia. Roszponkę i amarantusa opłukałam, osuszyłam - łodyżki z liści amarantusa posiekałam. Ułożyłam porcje liści na talerzach, dorzuciłam pokrojone na ćwiartki pomidorki. Na wierzchu ułożyłam kawałki mięsa zdjęte z wykałaczek. Całość polałam sosem z patelni i posypałam posiekanymi łodyżkami amarantusa.