Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1423]

Sałatka z awokado i tuńczyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 120
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To doskonała propozycja na zdrowy posiłek lub szybką przekąskę. Idealnie też na daje się do spakowania w lunch box.

Sałatka z awokado i tuńczyka

Składniki:

Sałatka z awokado i tuńczyka

 

  • około 100 g mixu sałat
  • 1 puszka tuńczyka (u mnie najczęściej w sosie własnym, ale może być dowolny)
  • 1 awokado
  • 1/2 kolby ugotowanej kukurydzy (można użyć konserwowej)
  • około 12-15 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • 4-5 łyżek oliwy/dobrej jakości oleju
  • sok z cytryny (do smaku)

Sposób przygotowania:

Sałatka z awokado i tuńczyka

Przygotowanie składników:

Sałatka z awokado i tuńczyka
Tuńczyk może być dowolny: w oleju, widzie lub w sosie własnym.

Tuńczyka należy z oleju/wody/sosu własnego, pomidorki przekroić na pół, a awokado przekroić na połowę, wyjąć pestkę, obrać ze skórki oraz pokroić w plasterki i każdy plasterek ponownie przekroić na pół.

Sałatka:

Sałatka z awokado i tuńczyka
Sałatkę należy delikatnie doprawić do smaku.

W misce lub talerzu umieścić mix sałat i kolejno tuńczyka, kukurydzę, awokado oraz pomidorki.

Wszystko razem polać oliwą lub olejem, skropić sokiem cytrynowym, posypać solą z pieprzem i delikatnie przemieszać.