Sposób przygotowania:
Ptysie z sałatką z awokado i tuńczykaETAP 1
Wodę i margarynę umieszczamy w garnku. Podgrzewamy do rozpuszczenia tłuszczu.
ETAP 2
Następnie dodajemy sól i wsypujemy mąkę. Całość zdejmujemy z ognia ciągle mieszając pałką, aby zrobiła się „kluska”. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka.
ETAP 3
Tak przygotowane delikatnie studzimy. Następnie dodajemy stopniowo jajka. Całość ucieramy pałką około 10-15 min, by powstało lśniące, gładkie ciasto.
Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskać z niego ptysie.
Ptysie pieczemy około 20 minut w 180°C , do zrumienienia.
Z tej porcji powinno wyjść około 15 sztuk.
ETAP 4
SAŁATKA:Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Tuńczyk odsączamy. Awokado obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Pokrojonego skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny.
Tak przygotowane składniki przekładamy do miski (talerza). Delikatnie je mieszamy.
ETAP 5
Następnie dodajemy posiekany szczypiorek oraz majonez. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
Gotową sałatką napełniamy upieczone i przekrojone na połowę ptysie. Podajemy!
opiekun
bardzo mi przykro to stwierdzić, ale powyżej jest jeden ważny błąd, która sprawił, że przed chwilą mi to ciasto nie wyszło... otóż szukając w innych przepisach wychodzi, że wodę z tłuszczem trzeba zagotować i dopiero na gotującą się mieszankę wsypać mąkę. Jak zrobiłem w ten sposób to wszystko się udało. Powyższy przepis przerwałem w momencie jak nie wyszła mi kluska, żeby nie zmarnować jajek (bo ciasto było ciągle bardzo rzadkie...). Pozdrawiam i mam nadzieję, że komuś w ten sposób pomogę.