reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Sałatka z botwiny na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Z botwinki często przygotowujemy zupę lub czasami dodajemy do surówek, ale ja ostatnio zrobiłam sałatkę na ciepło i powiem wam, że z kotletem siekanym pysznie smakuje:)

Sałatka z botwiny na ciepło

Składniki:

Sałatka z botwiny na ciepło

 

  • 1 pęczek botwinki około 500 g

 

  • 1 cebula

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • sok z 1/2 cytryny lub łyżka octu winnego ( można mniej)

 

 

 

  • 2 łyżki posiekanego koperku.

Sposób przygotowania:

Sałatka z botwiny na ciepło

przygotowanie

Sałatka z botwiny na ciepło
buraczki i łodyżki i razem gotujemy przez 10 minut.

Botwinkę myjemy i dzielimy- buraczki obieramy i ścieramy na tarce. Łodyżki kroimy na 0,5 cm kawałki, a liście na paseczki. Zagotowujemy 2 szklanki wody, wkładamy buraczki i łodyżki i razem gotujemy przez 10 minut. Masło i mąkę łączymy- mieszamy łyżką tak długo, aż całkowicie się połączą. Dodajemy razem z liśćmi do ugotowanych buraczków i ciągle mieszając, gotujemy przez 2-3 minuty. Wyłączamy i posypujemy posiekanym koperkiem.
Smacznego:)