Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sałatka z rzeżuchą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Prosta lekka sałatka z kapustą pekińską, białą fasolką, pomidorem i rzeżuchą... Doskonała na kolację lub jako lekka przekąska...

Sałatka z rzeżuchą

Składniki:

Sałatka z rzeżuchą

 

  • 3-4 liście kapusty pekińskiej
  • 1/2 dużego pomidora
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1/3 puszki białej fasolki
  • 1 garść rzeżuchy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 4 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

Sałatka z rzeżuchą

Etap 1

Sałatka z rzeżuchą
Porwane liście kapusty pekińskiej ułożone na talerzu.

Liście kapusty porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu.

Etap 2

Sałatka z rzeżuchą
Kawałki pomidora i piórka cebuli ułożone na kapuście.

Pomidora pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w piórka, rozdzielić palcami. Pomidora i cebulę ułożyć na kapuście.

Etap 3

Sałatka z rzeżuchą
Odsączona biała fasolka rozłożona na sałatce.

Fasolkę odsączyć, ewentualnie opłukać wodą, rozsypać na sałatce.

Etap 4

Sałatka z rzeżuchą
Świeża rzeżucha rozsypana na pozostałych składnikach sałatki.

Na wierzchu rozsypać rzeżuchę. Wszystko oprószyć solą i pieprzem.

Etap 5

Sałatka z rzeżuchą

Olej wymieszać z octem, cukrem i musztardą na gładki sos.

Etap 6

Sałatka z rzeżuchą

Sosem polać sałatkę i podawać.


Tagi:

sałatka