Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sałatka z chrupiącym akcentem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekka sałatka ze szpinaku z dodatkiem chrupiącej smażonej cebuli.

Sałatka z chrupiącym akcentem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka z chrupiącym akcentem

 

  • 2 garście szpinaku
  • 1/2 cebuli
  • 10 pomidorków cherry
  • 150 g mozzarelli w kulce
  • 2 łyżki cebuli smażonej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 5 łyżeczek oleju

Sposób przygotowania:

Sałatka z chrupiącym akcentem
Listki szpinaku oczyścić, umyć, lekko osuszyć i grubo pokroić. Przełożyć je do miski. Dodać do nich pokrojoną w kostkę cebulę i przekrojone na 4 części pomidorki. Ser wyjąć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Kawałki sera dodać do szpinaku. Wszystko lekko oprószyć solą i pieprzem. Olej przelać do szklanki. Dodać do niego ocet, cukier i musztardę, wymieszać na gładki sos. Sos dodać do sałatki i lekko wymieszać. Gotową sałatkę podzielić na 2 porcje, a każdą z tych porcji posypać chrupiącą, smażoną cebulą.
Sałatka z chrupiącym akcentem
Gładki sos przygotowanyz oleju octu cukru i musztardy.

Tagi:

szpinak