Sposób przygotowania:
Sałatka z chwastów
napisałam w składnikach, że liście mają być młode i to ważne. Teraz tylko takie są, ale kiedy rośliny podrosną to zbierajcie tylko wierzchołki pędów albo te, które dopiero wyrastają - takie liście są delikatniejsze w smaku. Liście ziarnopłonu tylko młode nadają się do jedzenia - starsze stają się gorzkie i lekko trujące.Ważne też żeby liście zbierać z dala od szos, na czystym ekologicznie terenie, z dala od zakładów przemysłowych czy wysypisk.Liście dokładnie opłukałam pod zimną bieżącą wodą i osuszyłam - tak jak się robi z sałatą. Oberwałam grubsze łodyżki, ułożyłam porcje na talerzach. Ser pokroiłam na mniejsze kawałki, ułożyłam na zieleninie. Całość skropiłam olejem rydzowym - ma takie fajny posmak, lekko cebulowy i dlatego nie robiłam dressingu. Sałatkę posypałam kwiatami podbiału. Takie proste a jakie pyszne i ładne :)