slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Sałatka z czerwonego ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na bardzo aromatyczną sałatkę z czerwonego ryżu ugotowanego na bulionie. Do tego kilka składników i sałatka gotowa.

Sałatka z czerwonego ryżu

Składniki:

Sałatka z czerwonego ryżu

 

  • 1 szkl czerwonego ryżu
  • 0,5 l bulionu drobiowego
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185 g)
  • 1 mała puszka kukurydzy (212g)
  • 1 zielony świeży ogórek ( średni)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów krojonych
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z czerwonego ryżu
Bulion wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wsypujemy czerwony ryż i gotujemy go na mały ogniu przez ok. 20 minut-do miękkości. Ugotowany ryż studzimy.

Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy z płynu, rybę rozdrabniamy. Ogórek myjemy i kroimy w niewielką kostkę wraz ze skórką. Do zimnego ryżu dodajemy tuńczyka, kukurydzę i ogórka, mieszamy razem.

Dodajemy majonez, jogurt i suszone pomidory. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Odstawiamy na chwilę aż smaki się przegryzą.