Sposób przygotowania:
Sałatka z dodatkiem pomelo
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy, grube zakończenia liści kroimy w kostkę. Marchew, jabłka i pietruszkę obieramy, płuczemy i ścieramy na grubych okach tarki. Natkę pietruszki i cebulę (każde osobno) siekamy - tym razem dodałam natkę mrożoną. Pomelo szorujemy szczoteczką i płuczemy gorącą wodą, odkrawamy dwa grube plastryze środkowej części owocu. Wybieramy miąższ spomiędzy białych osłonek (albedo) i kroimy w kostkę. Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotowujemy sos. Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy rozdrobnione pomelo, wciskamy troszkę soku z cytryny, dodajemy soli leciutko do smaku. Pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy składniki sałatki z sosem, dodajemy natkę, mieszamy i przekładamy do salaterki lub na półmisek.
kinga
Termar
Wiadomości o tym owocu znajdziesz:
http://www.nawidelcu.pl/vademecum-smakosza/owoce/pomelo-%E2%80%93-miedzy-pomarancza-a-grejpfrutem,1,1,1008
lub
http://www.google.pl/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&hl=pl&source=hp&q=Pomelo&lr=&btnG=Szukaj+w+Google
Termar
Owoc ten w obecnym czasie dostępny jest w moim mieście w każdym warzywniaku i markecie