Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Sałatka z dodatkiem pomelo

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna sałatka z owocem podobnym do grejpfruta lub cytryny, tylko dużo większym.

Sałatka z dodatkiem pomelo

Składniki:

Sałatka z dodatkiem pomelo

 

  • kapusta pekińska - 1/2 małej główki
  • marchewka - 1 duża szt
  • pietruszka korzeń - 1/2 małej szt
  • natka pietruszki
  • pomelo - 2 grube plastry
  • cebula czerwona - 1/2 szt
  • sól - do smaku
  • sok z cytryny - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • oliwa z oliwek - do smaku
  • jabłko - 1 duża szt

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z dodatkiem pomelo
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy, grube zakończenia liści kroimy w kostkę. Marchew, jabłka i pietruszkę obieramy, płuczemy i ścieramy na grubych okach tarki. Natkę pietruszki i cebulę (każde osobno) siekamy - tym razem dodałam natkę mrożoną. Pomelo szorujemy szczoteczką i płuczemy gorącą wodą, odkrawamy dwa grube plastryze środkowej części owocu. Wybieramy miąższ spomiędzy białych osłonek (albedo) i kroimy w kostkę. Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotowujemy sos. Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy rozdrobnione pomelo, wciskamy troszkę soku z cytryny, dodajemy soli leciutko do smaku. Pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy składniki sałatki z sosem, dodajemy natkę, mieszamy i przekładamy do salaterki lub na półmisek.