Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Sałatka z fasoli nerkowej z tuńczykiem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ta niskokaloryczna sałatka jest szybka i łatwa w przygotowaniu - dobrze schłodzona szczególnie dobrze smakuje w ciepłe dni z potrawami z grilla.

Sałatka z fasoli nerkowej z tuńczykiem i serem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka z fasoli nerkowej z tuńczykiem i serem

 

  • Sos sałatkowy:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • puszka fasolki nerkowej (kidney / 425 g)
  • puszka kukurydzy (160 g)
  • 1 puszka tuńczyka (w oleju / 195 g)
  • 1 duża cebula (pokroić w kostkę)
  • ser (jak kto chce / pokroić w małą kostkę)

Sposób przygotowania:

Sałatka z fasoli nerkowej z tuńczykiem i serem
► Sos sałatkowy: w naczyniu wymieszać olej z oliwek z octem balsamicznym i doprawić do smaku z solą i pieprzem.

► Po otwarciu puszki, tuńczyka odsączyć na sicie za pomocą widelca. Kukurydzę i fasolę nerkową ( kidney ) przepłukać i również odsączyć na sicie. Wszystko włożyć do miski, dodać cebulę, ser ( jak kto chce ) i dobrze wszystko razem wymieszać. Nastepnie całość polać przygotowanym sosem sałatkowym, ponownie dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Sałatka z fasoli nerkowej z tuńczykiem i serem
Nastepnie całość polać sosem sałatkowym, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Sałatka z fasoli nerkowej z tuńczykiem i serem
Tuńczyka, kukurydzę i fasolę nerkową odsączyć na sicie - wszystko włożyć do miski, dodać cebulę, ser i razem wymieszać.