Sposób przygotowania:
Sałatkowa z grillowanym serem halloumi
Sałaty wymyć, osuszyć rozdzielić liście. Pomidory sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w większą kostkę. Szczypior posiekać. Rzodkiewki umyć osuszyć i pokroić. Jabłka i ogórki obrać i pokroić w kostkę. Ogonki selerowe obrać z włókien i pokroić w małe kawałki. Ser pokroić w plastry zamarynować, a następnie grillować na patelni grillowej.
Liście sałat ułożyć w salaterce, na liściach ułożyć pokrojone, warzywa. Całość polać sosem winegret udekorować grillowanym serem oraz oliwkami i rzodkiewkami.
Sos winegret:
Do oliwy dodawać po kropli ocet stale mieszając. Ucierać, aż sos zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Można do sosu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, również zioła.
Liście sałat ułożyć w salaterce, na liściach ułożyć pokrojone, warzywa. Całość polać sosem winegret udekorować grillowanym serem oraz oliwkami i rzodkiewkami.
Sos winegret:
Do oliwy dodawać po kropli ocet stale mieszając. Ucierać, aż sos zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Można do sosu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, również zioła.
BozenaMatuszczyk
Dziękuję.;)