Sposób przygotowania:
Sałatka z tuńczykiem na krakersach
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do startego sera dodać starty na dużych oczkach ogórek konserwowy. Dodać majonez według uznania (u mnie 4 łyżki) i wymieszać. Jajka ugotować na twardo, przepłukać zimną wodą ostudzić i obrać. Następnie oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać majonez według uznania (u mnie 3 łyżki), szczyptę soli i pieprzu do smaku wymieszać. Szczypiorek drobno posiekać.
Tuńczyka odsączyć z sosu na sitku, rozgnieść widelcem doprawić pieprzem w razie potrzeby delikatnie solą, połączyć z 2 łyżkami majonezu.
Układanie sałatki:
Na płaskim talerzu ułożyć warstwę krakersów u mnie 3 sztuk na szerokość i 5 sztuk po długości.
Na krakersy wyłożyć masę serową z dodatkiem ogórka, przykryć drugą warstwą krakersów, na krakersy wyłożyć masę z tuńczyka, przykryć trzecią ostatnią warstwą krakersów.
Na krakersy wyłożyć masę z białek, białka posypać startymi żółtkami i posiekanym szczypiorkiem. Udekorować rulonikami z szyneczki i natki pietruszki.
Sałatkę wstawić do lodówki. na godzinki albo na dłużej.
Tuńczyka odsączyć z sosu na sitku, rozgnieść widelcem doprawić pieprzem w razie potrzeby delikatnie solą, połączyć z 2 łyżkami majonezu.
Układanie sałatki:
Na płaskim talerzu ułożyć warstwę krakersów u mnie 3 sztuk na szerokość i 5 sztuk po długości.
Na krakersy wyłożyć masę serową z dodatkiem ogórka, przykryć drugą warstwą krakersów, na krakersy wyłożyć masę z tuńczyka, przykryć trzecią ostatnią warstwą krakersów.
Na krakersy wyłożyć masę z białek, białka posypać startymi żółtkami i posiekanym szczypiorkiem. Udekorować rulonikami z szyneczki i natki pietruszki.
Sałatkę wstawić do lodówki. na godzinki albo na dłużej.