Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Książka Kucharska: Cytrusowe sałatki

Sałatka z granatem i orzechami włoskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodko-kwaśna sałatka owocowa, idealna do mięsnych obiadów.

Sałatka z granatem i orzechami włoskimi

Składniki:

Sałatka z granatem i orzechami włoskimi

 

 

  • sok z granatu - 3 łyżki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • pieprz - szczypta
  • musztarda sarepska - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Sałatka z granatem i orzechami włoskimi
1. Najpierw obrać granat. Delikatnie zdjąć skórkę, oddzielić pestki i wsypać do miseczki. 6 łyżek pestek oddzielić, a z reszty wycisnąć sok. 2. Przygotować sos winegret: wlać do kubeczka sok z granatu, wycisnąć sok z cytryny i dodać, następnie dodać oliwę z oliwek, musztardę, wymieszać i doprawić pieprzem. Odstawić, by sos się lekko 'przegryzł'. 3. Gruszkę i jabłko myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę (1x1,5cm). Wrzucamy do miski, dodajemy granat i mieszamy. 4. Całość polewamy sosem winegret.