kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Sałatka z jajkiem i wędzoną makrelą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sałatka z jajkiem i wędzoną makrelą to propozycja na świąteczny stół. Jest to nadal sałatka z jajkiem, jednak w niecodziennym połączeniu i jestem przekonana, że smacznie urozmaici wielkanocne menu.

Sałatka z jajkiem i wędzoną makrelą

Składniki:

Sałatka z jajkiem i wędzoną makrelą

 

  • 3 garści rukoli
  • 2 jajka
  • 1 mała makrela wędzona
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pęczek szczypioru
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z jajkiem i wędzoną makrelą
Liście rukoli myjemy, osuszamy i rozkładamy na dużym płaskim talerzu. Jajka gotujemy, studzimy i obieramy ze skorupek. Wędzoną makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

Szczypior siekamy. Liście rukoli skrapiamy oliwą i posypujemy odrobiną soli oraz świeżo zmielonego pieprzu.

Na rukoli rozkładamy równomiernie wędzoną makrelę, posiekany szczypiorek i pokrojone (na 6 części każde) jajka.

Na jajkach kładziemy odrobinę majonezu. Tak przygotowaną sałatkę podajemy zaraz po przygotowaniu z pieczywem. SMACZNEGO!  

Tagi:

jajka sałatki