Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Sałatka z kalafiorem i prażoną cebulką wg hrabiny.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sałatki są nieodłącznym elementem mojej kuchni, a najlepsze są te eksperymentalne, w których łącze różne smaki.

Sałatka z kalafiorem i prażoną cebulką wg hrabiny. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z kalafiorem i prażoną cebulką wg hrabiny.

 

  • mały kalafior
  • 5 ogórków konserwowych
  • 6 rzodkiewek
  • 2 garście oliwek zielonych
  • 8 listków świeżego oregano
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/3 sosu sałatkowego (zioła ogrodowe)
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 - 3 łyżki cebulka prażona
  • troszkę musztardy

Sposób przygotowania:

Sałatka z kalafiorem i prażoną cebulką wg hrabiny.
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i podgotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Ogórki pokroić w kostkę, rzodkiewki i chili w krążki, świeże oregano posiekać. Pokrojone składniki oraz całe oliwki dodać do przestudzonego kalafiora. Połączyć z majonezem i odrobiną musztardy, doprawić do smaku sosem sałatkowym, solą i pieprzem. Wierzch posypać prażoną cebulką.
Sałatka z kalafiorem i prażoną cebulką wg hrabiny.
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować.
Sałatka z kalafiorem i prażoną cebulką wg hrabiny.
Do kalafiora dodać ogórki, rzodkiewki oraz oliwki.
Sałatka z kalafiorem i prażoną cebulką wg hrabiny.
Świeże listki oregano i papryczkę pokroić i dodać do reszty składników.
Sałatka z kalafiorem i prażoną cebulką wg hrabiny.
Do warzyw dodać majonez i doprawić do smaku.