iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Sałatka z kalarepą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kalarepę zawsze podawałam gotowaną, siostra nauczyła mnie innego zastosowania tego warzywa czyli do sałatek. Jest naprawdę pyszna na surowo podana z innymi warzywami jako sałatka.

Sałatka z kalarepą

Składniki:

Sałatka z kalarepą

 

  • 1 kalarepa,
  • 1 cebula czerwona,
  • 7 liści sałaty masłowej (można zastąpić lodową),
  • 10 plastrów kiełbasy chorizo,
  • 10 pomidorków cherry,
  • mały pęczek szczypioru,
  • 2 łyżki kiełków,
  • 2 łyżki oleju,
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Sałatka z kalarepą
Sałatę rwiemy na kawałki, układamy na półmisku, kalarepę obieramy i kroimy w kostkę, układamy na sałacie. Następnie kładziemy na niej przekrojone na połowę pomidorki, kiełbasę pokrojoną w paski, posypujemy posiekanym szczypiorem lekko wszystko solimy, dekorujemy cebulą posiekaną w piórka oraz kiełkami. Polewamy olejem i sokiem z cytryny.