kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sałatka z kiszonej kapusty z rzodkiewką i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolorowa i zdrowa sałatka jest bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Polecam jako dodatek do drugich dań.

Sałatka z kiszonej kapusty z rzodkiewką i jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z kiszonej kapusty z rzodkiewką i jabłkiem

 

  • 0,5 kilograma kapusty kiszonej
  • 5 rzodkiewek
  • 1 jabłko
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • duża szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Sałatka z kiszonej kapusty z rzodkiewką i jabłkiem
Kapustę kiszoną wykładamy na cedzak odsączamy z nadmiaru płynu.
Rzodkiewki bez liści dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy w cienkie plasterki. Odsączoną kapustę kiszoną kroimy na drobno. Jabłko myjemy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę​. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i dodajemy przyprawy, mieszamy.
Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno, posypujemy sałatkę.
Sałatka z kiszonej kapusty z rzodkiewką i jabłkiem
Kiszoną kapustą wykładamy na cedzak i odsączamy.
Sałatka z kiszonej kapusty z rzodkiewką i jabłkiem
Umyte rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki.
Sałatka z kiszonej kapusty z rzodkiewką i jabłkiem
Przyprawione warzywa dokładnie mieszamy i posypujemy szczypiorkiem.
Sałatka z kiszonej kapusty z rzodkiewką i jabłkiem
Wszystkie warzywa w misce przyprawiamy i dodajemy olej.