Sposób przygotowania:
Sałatka z mozzarellą i sezamem
Kuleczki mozzarelli osączamy z zalewy, kroimy na połówki. Pomidorki koktajlowe myjemy, jeżeli są małe można zostawić w całości, większe kroimy na pół. Czarne i zielone oliwki osączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce, skrapiamy oliwą , doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziarna jasnego i czarnego sezamu prażymy na suchej patelni przez kilka minut - cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły, bo zrobią się gorzkie. Uprażony sezam studzimy i dosypujemy do sałatki. Listki kilku odmian bazylii ( u mnie zwykła, czerwona, cytrynowa i drobnolistna grecka ) rwiemy na małe kawałeczki. Kilka listków możemy zostawić do dekoracji. Bazylię dodajemy do sałatki i mieszamy. Dekorujemy kilkoma listkami bazylii. SMACZNEGO :)
marietta