miszelka golonka

miszelka golonka

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Sałatka z muszlami i chipsami z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sycąca sałatka idealna na drugie śniadanie lub lekki obiad.

Sałatka z muszlami i chipsami z cukinii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka z muszlami i chipsami z cukinii

 

  • 2 garście roszponki
  • 1 mała cukinia
  • 10 dag boczku
  • 3 plastry sera żółtego
  • makaron muszle- 6 sztuk
  • mąka do panierowania
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z muszlami i chipsami z cukinii
Roszponkę i cukinie umyć. W dużym garczku zagotować wodę. Wrzątek osolić, wrzucić makaron i gotować 10 minut (ja lubię al dente). Ugotowany odcedzić, przelaćzimną wodą i znowu odcedzić. Cukinię pokroić obieraczką do warzyw na cienkie wstążki. Zagotować wodę w małym garnku i wrzucić na 3 minuty połowę wstążek z cukinii. Po tym czasie odcedzić. Boczek poroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Boczek przełozyć do innego naczynia, tłuszczu nie wylewać. Resztę wstążek z cukinii opanierowć w mące i usmażyć na złoto na tłuszczu po boczku. Ser żółty pokroić w cienkie paski. Muszle napełnić ugotowaną cukinią i boczkiem. Na talerzach ułozyć roszkopnkę, napełnione muszle, ser i chipsy z cukinii. Doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą.
Sałatka z muszlami i chipsami z cukinii
Ugotowanie makaronu to 10 minut, w tym czasie mozna przygotować resztę składników.