Sposób przygotowania:
Sałatka z muszlami i chipsami z cukinii
Roszponkę i cukinie umyć. W dużym garczku zagotować wodę. Wrzątek osolić, wrzucić makaron i gotować 10 minut (ja lubię al dente). Ugotowany odcedzić, przelaćzimną wodą i znowu odcedzić. Cukinię pokroić obieraczką do warzyw na cienkie wstążki. Zagotować wodę w małym garnku i wrzucić na 3 minuty połowę wstążek z cukinii. Po tym czasie odcedzić. Boczek poroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Boczek przełozyć do innego naczynia, tłuszczu nie wylewać. Resztę wstążek z cukinii opanierowć w mące i usmażyć na złoto na tłuszczu po boczku. Ser żółty pokroić w cienkie paski. Muszle napełnić ugotowaną cukinią i boczkiem. Na talerzach ułozyć roszkopnkę, napełnione muszle, ser i chipsy z cukinii. Doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą.