Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2825]

Salatka z pasternaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sałatka mojej babci, pasternak - już prawie zapomniany składnik

Salatka z pasternaku

Składniki:

Salatka z pasternaku

 

  • 50 dag pasternak,
  • 1 szt cebula,
  • 1 szt jabłko,
  • 1 szt ogórek kiszony,
  • 1 szkl sos tatarski,
  • 2 łyżki szczypiorek usiekany,
  • 2 łyżki natka pietruszki,
  • do smaku sok z cytryny,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Salatka z pasternaku
Pasternak ugotować w osolonej wodzie. Gdy będzie na wpół miękki, odcedzić, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Jabłko i ogórka zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z sosem tatarskim i zieleniną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z wędliną lub mięsem.